RSS

A House Divided

23 Nov

A house divided against itself cannot stand.

Abraham Lincoln

Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Kommunist.
Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Sozialdemokrat.
Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Gewerkschafter.
Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.

Martin Niemöller

Za tjedan dana sve osobe iznad 18. godina koje imaju biračko pravo u Republici Hrvatskoj će moći izaći na biralište i odgovoriti na referendumsko pitanje o definiciji braka. Ha! Vidi nas filozofa, razmišljamo o definiciji braka. Što li je to brak? Kakva li je to kompleksna, misteriozna zajednica da se oko njene definicije zemlja mora podijeliti na dva dijela. Ili više dijelova. I zamislite koliko je kompleksno i životno važno to pitanje, ta definicija da se izjava da je brak zajednica muškarca i žene mora zlatnim slovima u Ustav zapisati da svima bude jasno tko je tko, što je što i tko koga je l’ te. Jer to je od vitalne životne važnosti: tko koga i kako. Tamo negdje sa slobodom i ljudskim pravima. E da i prirodnim pravima. I za tu vitalno važnu filozofsku definiciju porezni obveznici ove države će potrošiti koliko ono milijuna kuna? 41? Ne znam, nikad nisam bila nešto posebno dobra u matematici. A u matematici očito nisu dobri ni neki građani Republike Hrvatske, a bome ni neki političari koji sjede u onoj prevažnoj instituciji koju nazivamo Sabor. #prioriteti

No nisam započela, ili barem nisam htjela započeti ovaj post s krikom i bijesom (digresija, koji čudan prijevod The Sound and the Fury) o hrvatskoj gluposti. B[l]og zna da ima dovoljno te gluposti za nekoliko generacija. Ne želim čak ironično i posprdno govorit o prioritetima sa hashtagom ispred, jer koja bi bila poanta toga. Referendum odobren, eno smješka nam se iza ugla tamo gdje je prije par trenutaka prošla ona famozna baba s kolačima. Nisam željela raspravljati o referendumu koji će se ionako održat, već govorit o jednoj privatnoj sferi tog referendumskog pitanja koje uvelike utječe na mene i tjera me da razmišljam. I postavljam pitanje: a koji k**** ću sad napravit s ovim? Što napravit kad vidiš da se tvoji prijatelji, poznanici, rodbina podijele na dva dijela? Kako reagirati kad stojiš i vidiš da ti se pred očima stvara crta razgraničenja? ZA i PROTIV.

Na čijoj si strani?! Biraj! Biraj! Odluči! Brzo! Brzo! Mi ili oni! Naš ili njihov! Biraj!

I nekako nije problem u stranama, u mišljenjima, stavovima… Problem je što sad kad smo ih formirali, artikulirali, izrazili, iskazali na sve moguće načine. Što učiniti kad znaš da netko od tvojih prijatelja, rodbine, poznanika ima stav koji je suprotan tvome u tako fundamentalnom pitanju? Jer sviđalo se to nama ili ne, smatrali da je referendum glup ili ne, bitno je što osobe na tvom Facebook profilu misle o gay vezama. I nije poanta u tome hoće li se veza između dva muškarca ili dvije žene zvati brak, partnerstvo ili tratinčica, poanta je u pravima koja proizlaze iz te zajednice! Uostalom tko kaže da je ispravna definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Odgovor zato jer je to konvencionalno neće proći, jer nešto što društvo smatra da je ispravno i dobro ne znači da je. Uostalom nekad se smatralo savršeno ispravnim da roditelji dogovaraju brakove svoje djece. Nekad su djevojke stupale u brak sa 16. godina. Nekad su ljudi smatrali da je Zemlja ravna ploča…

Usprkos svemu dilema je tu. Što ćemo sad? Kad znamo koju smo stranu odabrali, kako ćemo sad dalje. Možemo li uopće biti prijatelji? Možemo li se i dalje međusobno uvažavati i poštovati? Mogu li ja poštovati osobu koja želi ograničiti, zabraniti nešto mojim drugim prijateljima, pa i meni samo ako se jednom usudim učiniti sudbonosni skok? Shvaćate li vi koliko bole vaši stavovi, vaše riječi? Shvaćate li vi da su s one druge strane, s one strane PROTIV ljudska bića?

If you prick us, do we not bleed? If you poison us, do we not die?

Znate li koliko ova podjela, ovaj razdor boli? Možete li uopće pojmiti veličinu ove gluposti… Ne, možete li uopće pojmiti veličinu ove boli? Možete li osjetiti, vidjeti, opipati, naslutiti koliko je ova situacija teška? Ne na jednoj državnoj, političkoj razini, već na jednoj sasvim maloj, politički i globalnoj nebitnoj osobnoj razini. Razini jedne osobe, jednog ljudskog bića koje se smije kad je sretno, plače kad je tužno, jede tone slatkog kad je u depresiji jer misli da će joj bit bolje kad pojede kutiju bijele Domaćice i dvi fete kruha s Nutellom. No pretpostavljam da vam to nije bitno. Jer zašto bi bilo? Mi smo oni drugi, nepoznati, oni koji ne zaslužuju prava koja vi imate, jer nismo prirodni.

A valjda smo mi onda neki jebeni vanzemaljci jer eto ne pokoravamo se svemogućem zakonu prirode kako ga vidi jedan Hrvat i Katolik… Ali i da jesam vanzemaljac zašto ne želite postavit koje pitanje prije no što izvučete kalašnjikov i izrešetate naše tijelo metcima i gledate kako naša krv neke valjda neprirodne boje stvara Rorschachove mrlje po sterilno bijelim zidovima. Kao da se bojite da će vas pitanja zaraziti nekom odvratnom bolešću. Smiješno. Ali valjda neki smatraju da znanje jest odvratna bolest, te se stoga boje postavljati pitanja, ne usude se razmišljati, jer ne daj B[l]ože da uključene moždane vijuge ubiju imunološki sustav i pretvore nekog u… Tko zna što…

Možda sam preoštra, možda uopće niste takvi. Možda su neki od vas koji smatraju da je brak isključivo zajednica između muškarca i žene sasvim OK ljudi. Možda ste simpatični, sa odličnim smislom za humor, možda čitate iste krimiće kao ja, gledate iste serije kao ja, smatrate da najbolji način da ubijete zombija u bliskoj borbi katana kroz oko… Možda… Ali ja vjerojatno to nikad neću saznat, jer me vjerojatno nećete doživjeti, a ja skoro pa 100% sigurno neću doživjeti vas. Jer nekako ne vidim sebe kao osobu koja može preći preko ovakvog pitanja. Jer za mene je brak zajednica dviju osoba koje se vole i koje su se odlučile na taj korak jer žele provest ostatak svog života zajedno, jer bi bilo previše bolno da ga provedu odvojeno jedno od drugoga… Za mene brak nije konvencija, nije to korak koji ćeš učiniti jer tvoji roditelji to očekuju od tebe, jer društvo to očekuje od tebe, jer eto imaš godina koliko imaš i u stalnoj si vezi pa bi bio red da napraviš dernek za čitavo selo da možemo proslavit kako si odrasla osoba. Bravo zlato stupio/la si u brak i dokazala urbi e orbi da si odrasla osoba, sad još samo da oko sebe okupiš mali čopor djece i zadatak uspješno obavljen… Brak nije igra, nije jebeni modni dodatak. Ne činiš to radi društva, ni zato što si trudna ili zato što ti je cura trudna, u brak stupaš jer to želiš, jer je to prava stvar!

I zbog svega u što vjerujem da je ispravno ne mogu samo tako preći preko ovoga… Nije tako jednostavno prijeći preko ovoga, pomiriti se s tim, suočiti se s tim, kao kad shvatiš da je netko drugačije vjerske ili političke orijentacije od tebe. Kad to prihvatiš i ideš dalje, a ona veza koja je bila između vas ostaje netaknuta.

It is a strange fate that we should suffer so much fear and doubt over so small a thing. Such a little thing.

Ali tako je kako je. End of line. New command. U životu ne možeš uvijek dobit ono što želiš, rekao je filozof Jagger. Ali ako se potrudiš možda dobiješ ono što trebaš. Jedini je problem što ja još uvijek nisam sigurna što ja točno trebam učinit oko ovog pitanja. Izbaciti ili ne? Ignorirati ili ne? Are you sure you want to permanently remove these people from your life? YES. NO. Nemam blage veze…

Advertisements
 
1 Comment

Posted by on 23/11/2013 in Osobno

 

Tags: , , , , ,

One response to “A House Divided

  1. Jas

    23/11/2013 at 22:34

    Gle, itko mlađi od 60, ne može biti ok osoba ako je za. Ovi stariji se zgražavaju ako vide najobičniji poljubac u tramvaju, a istospolno im je nepojmljivo.
    Naravno ne svi, uvijek ima časnih i pametnih iznimaka :-)).

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: