RSS

Recenzija web stranica nekoliko odabranih splitskih muzeja

10 Jan

S obzirom da se bliži ovogodišnja Noć muzeja odlučila sam pogledati web stranice nekoliko splitskih muzeja da vidim ima li kakvih promjena, novih izložbi i sličnih zanimljivosti. Osim osvrta na muzejske stranice donijet ću i nešto podataka vezanih uz sam muzej koje smatram zanimljivim za čitateljstvo i posjetitelje muzeja. Za ovo malo istraživanje odabrala sam 5 muzeja u kojima sam već bila i čiji sadržaj dobro poznajem. Abecednim redom to su: Arheološki muzej u Splitu, Etnografski muzej, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej grada Splita i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS). Imajte na umu da mi je ovo prvi osvrt na nečije web stranice, tako da ne očekujete neku stručnu recenziju. 🙂 Uglavnom sam ocjenjivala stranice prema preglednosti, dostupnosti važnih podataka (adresa, upute do muzeja, radno vrijeme, cijene ulaznica i slično), te po recentnost podataka na stranici.

Sve što ste ikad htjeli znati o muzejima u Republici Hrvatskoj možete naći na web stranici Muzejskog Dokumentacijskog Centra (MDC http://www.mdc.hr/hr/). Zapravo to je prva stranica koju bi trebali otvoriti prije no što krenete u pohod na muzeje. Na naslovnoj stranici donosi što se u tekućem tjednu događa u svim muzejima i galerijama u Hrvatskoj. Na naslovnici se nalaze i najave izložbi i događanja, kao i vijesti iz svijeta muzeja i vijesti MDC-a. Uz to na desnoj strani izdvojene su zanimljivosti poput Virtualne šetnje po hrvatskim muzejima, tekuća Noć muzeja et alii. Također možete provjeriti kalendar događanja i muzeje u Hrvatskoj. Stranicu također možete čitati na engleskom jeziku, međutim na engleskom nema kalendara događanja, te kad kliknete na Croatian Museums on Internet shvatite da neke web stranice muzeja više ne postoje. Kliknula sam na stranice par splitskih muzeja i stranice više nisu postojale. To bi trebalo popraviti. Uz službenu stranicu MDC možete naći i na Facebooku (ukoliko ste na toj društvenoj mreži i to vas zanima), gdje donose obilje podataka o izložbama u muzejima, te čak i fotografije s nekih izložbi. U svakom slučaju izvrsna početna stranica (na hrvatskom jeziku) za sve informacije o hrvatskim muzejima i galerijama.

Naslovnica Muzejskog Dokumentacijskog Centra

Naslovnica Muzejskog Dokumentacijskog Centra

Klikom na muzeje u Hrvatskoj i odabira Splitsko-dalmatinske županije, te grada Splita na interaktivnoj karti dolazimo do popisa muzeja i galerija u gradu Splitu. Prema tom popisu Split ima 14 muzejskih institucija.

Lista splitskih muzejskih institucija

Lista splitskih muzejskih institucija

Arheološki muzej u Splitu (http://www.armus.hr) najstariji je muzej u Hrvatskoj, osnovan 1820. Današnja zgrada muzeja izgrađena je 1914. uz veliko zalaganje don Frane Bulića. Muzej se nalazi u Zrinsko–Frankopanskoj 25, a muzeju pripada i priručna zbirka i lokalitet Salona (Don Frane Bulića 91, Solin) i priručna zbirka i lokalitet Issa (Šetalište Viškog boja 12, Vis).

Arheološki muzej u Splitu

Arheološki muzej u Splitu

Klikom na opće podatke dolazi se do radnog vremena muzeja, cijene ulaznica, linkovi na arheološke zbirke koje se nalaze u muzeju, podatci o knjižnici (koja je dostupna građanstvu) i o muzejskom osoblju. Muzejske stranice dostupne su na engleskom i njemačkom jeziku. Najveća zamjerka je nedostatak događanja na web stranici. Naime tamo stoji da:

Informacije o aktivnostima muzeja: izložbama, izdanjima, edukativnim programima, skupovima te ostalim događanjima, možete pronaći na http://www.mdc.hr/kalendar.aspx

Ovo je pomalo nespretno jer MDC objavljuje podatke o događanjima u svim hrvatskim muzejima, no srećom Arheološki muzej u Splitu ima i Facebook profil pa je tako lakše dođi do informacija o događanjima u muzeju. Usprkos tome smatram da bi se na njihovim službenim stranicama morale nalaziti i informacije o izložbama i događanjima u muzeju kad već imaju dosta ostalih podataka. Zamjerku imam na činjenicu da se svaka jedinica otvara u novom tabu. Ne znam je li to do postavki mog odabranog internetskog preglednika, ili do postavki same stranice, ali valjalo bi to popravit.

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS http://www.mhas-split.hr/) nalazi se na Mejama na adresi Stjepana Gunjače bb (ili Ivana Meštrovića 18, jer se Gunjačina i Meštrovićeva ulica križaju točno kraj zgrade muzeja). Do muzeja voze sljedeći autobusi Prometa Split: 7, 8 i 12. MHAS ima poprilično burnu povijest, a sadašnja zgrada muzeja (koja je malo „van ruke“) službeno je otvorena 1976., a stalni postav se u njoj nalazi od 1978. Na početnoj stranici muzeja mogu se naći podatci o događanjima u muzeju (u desnom kutu, upravo osvježeno s ovogodišnjim programom za Noć muzeja), te o izložbama. Podatci o izložbama su malo nezgodno napravljeni: nalaze se odmah ispod sekcije o muzeju, te su pisani sitnim fontom tako da treba neko vrijeme da osoba shvati da su to zapravo tekući podatci o izložbama u muzeju. Mislim da se to moglo efektnije riješiti tako da se stave tekuće izložbe pod linkom Izložbe ili da se nekako istakne ta sekcija, drugim fontom, veličinom ili bojom slova. Klikom na O muzeju/Opći podatci nalazi se radno vrijeme muzeja, cijene ulaznica (ponedjeljkom i četvrtkom ulaz za sve posjetitelje je slobodan) i drugi podatci. Na stranici se nalaze podatci o istraživanjima koje je MHAS proveo/provodi, te o muzejskim izdanjima koja su zbilja raznovrsna i obimna. Stranica je dostupna i na engleskom jeziku, ali na žalost nisam mogla naći Facebook profil muzeja, možda u dogledno vrijeme naprave i to.

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Muzej grada Splita (http://www.mgst.net/muzejGradaSplita.htm) nalazi se u samom centru grada u Papalićevoj palači. Adresa je Papalićeva 1. U sklopu muzeja nalazi se i galerija „Emanuel Vidović“ (Poljana kraljice Jelene b.b., Split) i galerija Muzeja grada Splita (Dioklecijanova bb, Split). Iako je postava muzeja grada Splita iznimno bogata, isto se ne može reći za njegovu web stranicu koja je zadnji put osvježena u siječnju 2008. Muzej ima profil na Facebooku gdje redovito objavljuje obavijest o izložbama i događanjima u muzeju, no to dovodi do pitanja smisla službene stranice koja se nije osvježila već 5 godina. Pretpostavljam da je lakše stavljati obavijesti na Facebook profilu, ili na MDC-u, ali time se zakidaju osobe koje nemaju Facebook profil ili ne prate Muzej grada Splita preko te društvene mreže. Smatram da bi ovo hitno trebalo ispraviti i osvježiti službene stranice novim podatcima. S obzirom da stranica nije osvježena svi podatci koji se nalaze pod sekcijom Informacije se mogu dovesti u pitanje, mada znam da se cijena ulaznica nije mijenjala, a mislim da je tako i s radnim vremenom. U svakom slučaju za sve zainteresirane posjetitelje i putnike namjernike najbolje je pogledati informacije o muzeju dostupne na MDC-u (http://hvm.mdc.hr/muzej-grada-splita,763%3aSLT/hr/info/). Ovakav stav je iznimno loš i neprofesionalan, a smatram da bi mogao odbiti ili barem obeshrabriti potencijalne posjetitelje. Mene osobno je takav nemar pomalo i iznervirao. Ne ponovilo se.

Muzej grada Splita

Muzej grada Splita

Etnografski muzej Split (http://www.etnografski-muzej-split.hr/) nalazi se u samom srcu palače, gdje je nekad bio Dioklecijanov stan. Adresa muzeja je Iza Vestibula 4. Etnografski muzej se do 2004. nalazio na Pjaci u zgradi Stare gradske vijećnice gdje se sada nalazi jedna galerija (ne mogu se sjetiti koja) u kojoj se odvijaju razne izložbe. Novi dom Etnografskog muzeja je predivno uređen, a stalni postav je vrlo zanimljiv. Muzej često organizira izložbe, meni je u lijepom sjećanju ostala ona o stolcima naših djedova, te o djetetu u dalmatinskoj kulturi. Sama web stranica muzeja je fascinantna. Odmah na početnoj stranici možete virtualno razgledati muzej. Treba malo pričekati da se aplikacija učita, ali čekanje se stvarno isplati – imate dojam kao da ste doista u muzeju. Za svaku pohvalu, pogled sa terase na Vestibul ostavlja bez daha. Stranica muzeja je iznimno pregledna: klikom na izbornik Informacije dolazimo do svih važnih podataka za muzej – od radnog vremena, cijene ulaznica, lokacije muzeja. Pod izbornicima Postav i Izložbe nalaze se podatci o stalnom postavu muzeja i trenutnim izložbama, a pod Izdanja nalaze se knjige i časopisi koje muzej izdaje. Pod izbornikom Edukacija nalaze se informacije o raznim radionicama koje muzej organizira, koje su uglavnom namijenjene djeci što je za svaku pohvalu. Stoga ukoliko želite odvesti svoju djecu/nećake/nećakinje u muzej preporučujem Etnografski. Osim što će se dobro zabaviti, naučit će nešto zanimljivo. Muzej ima i profil na Facebooku ukoliko želite i na taj način pratiti njegove aktivnosti. Na žalost muzej nema stranicu na engleskom jeziku.

Etnografski muzej Split

Etnografski muzej Split

Hrvatski pomorski muzej Splitu (http://www.hpms.hr/index.php) smješten je u tvrđavi Gripe odmah pokraj Državnog arhiva u Splitu (DAS). Adresa je Glagoljaška 18. Na sreću svih nas pomorski muzej je napravio novu i pregledniju web stranicu. Stara web stranica je bila iznimno zanimljiva, načinjena je u flashu i prikazivala je brod koji spušta sidro, ali je bila iznimno nepregledna jer se na njoj nisu mogli naći nikakvi podatci koje posjetitelju muzeja trebaju. Nova web stranica je te probleme riješila, te se na naslovnoj stranici u desnom kutu nalazi radno vrijeme muzeja, te lokacija muzeja, dok se na dnu stranice nalaze podatci o cijeni ulaznica, stručnom vodstvu, muzejskoj trgovini. Po izbornicima na stranici mogu se naći podatci o samoj tvrđavi Gripe, povijest muzeja, zbirke, muzejske publikacije, te arhiva izložbi. Na žalost zadnja postavljena izložba je Od bracere do tankera iz 2010. koju preporučujem. Sama stranica je čista i pregledna, te spada među bolje izrađene muzejske web stranice koje sam pogledala pri ovom malom istraživanju.

Hrvatski pomorski muzej Split - stara web stranica

Hrvatski pomorski muzej Split – stara web stranica

Pomorski_muzej_nova

Hrvatski pomorski muzej Split – nova web stranica

Službene web stranice muzeja koje sam pogledala variraju od jako loših do odlično napravljenih i preglednih stranica. Najveća zamjerka nekim stranicama je neobjavljivanje obavijesti na samim stranicama, ili nepreglednost objavljenih obavijesti. Od 5 stranica koje sam pogledala Etnografski i Pomorski muzej imaju najbolje i najpreglednije stranice, a za ostale muzeje vijesti se moraju tražiti preko MDC-a, ili se malo dulje zadržati na stranici i odgonetati gdje su obavijesti (MHAS). Generalno mislim da bi se trebalo raditi na preglednosti stranica i usklađivanju s novim tehnologijama. Nije dovoljno imati profile na Facebooku i/ili Twitteru, linkovi na te profile trebaju se nalaziti na službenim stranicama (primjer Arheološkog muzeja u Zagrebu i Muzeja grada Zagreba), već bi se trebalo razmišljati o aplikacijama za mobilne telefone.

Arheološki muzej u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu

Muzej grada Zagreba

Muzej grada Zagreba

Svjesna sam činjenice da je stanje u kulturi u Hrvatskoj blago rečeno zabrinjavajuće katastrofično i da novaca nikad dosta. No mislim da bi se mogla ostvariti nekakva suradnja između hrvatskih muzeja i fakulteta koji imaju računalne smjerove. Studenti bi mogli napraviti aplikacije za muzeje u sklopu kolegija koje slušaju i za to dobiti ocjene ili bodove, dok bi muzeji smislili nekakav način kompenzacije. Uglavnom ovo je ideja za razmatranje i razmišljanje. Do tada se nadam da će muzeji redovito osvježavati stranice s vijestima i izložbama koje se odvijaju u njima, te ih postupno učiniti sve preglednijim i bogatijima.

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on 10/01/2013 in Kultura

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

3 responses to “Recenzija web stranica nekoliko odabranih splitskih muzeja

 1. Mate Božić

  10/01/2013 at 21:47

  Bravo Jelena! Svaka čast!

   
 2. Jas

  10/01/2013 at 22:19

  U par navrata sam pokušala ući u Arheološki muzej, no ljeti je zatvoren zbog godišnjih :-D. Nadam se da se u međuvremenu promijenilo :-)).

   
  • Nessa

   11/01/2013 at 13:34

   Mislim da Arheološki ima neko čudno ljetno radno vrijeme, mislim da se nekad cak tribaš i najavit. Ali koliko se sićam rade kroz jutro.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: